Există foarte multe moduri de a prepara apa caldă menajeră. Printre cele mai cunoscute se numără prepararea cu ajutorul CTgaz sau a panourilor solare (monobloc sau split), boilerele cu serpentină, boilerele electrice sau, mai nou, boilere•PdC aer-apă.
Indiferent de modul de preparare a apei calde menajere este foarte importantă recircularea.
Boiler•PdC monobloc
Varianta boiler•PdC monobloc are pompa de căldură aer-apă încorporată și se montează în interiorul imobilului (de obicei).


Varianta monobloc folosește aerul din casă (sugerăm), pentru că are COP-ul mult mai mare. Aerul din casă este încălzit, oricum, cu altă pompă de căldură care folosește temperaturi mult mai joase, 25..35°C, pentru încălzirea în pardoseală cu un COP mult mai mare versus cel pentru prepararea apei calde menajere de 40..65°C.
Volum minim pentru încăperile unde se montează boilerul cu PdC recomandat de producător > 15m3, sau geam rabatat, ori priză de aer în perete/ușă (în partea de sus, dacă se poate).
Pentru a avea o eficiență și mai mare în timpul verii, poate fi cu aer aspirat din exterior.

iarna: aspirație aer cald din interior

Mai multe informații despre această variantă de preparare acm în Boiler cu pompă de căldură păreri & preț.
Boiler•PdC split
Varianta boiler•PdC split are o unitate externă (pompa de căldură în exterior) și o unitate internă (boilerul pentru preparare apă caldă menajeră). Între cele două unități este un traseu frigorific.

Această variantă de preparare acm nu o propunem din mai multe motive:
- Aerul de afară are temperatura mai mică vs cel din casă în perioada septembrie – mai.
- Pierderi de căldură ale freonului pe traseul dintre unitatea externă și unitatea internă (vezi Pierderi căldură agent frigorific la PdC încălzire).
- Risc mai mare pentru scăpări de freon.
- Mai multe componente, mai multe erori = se poate strica ceva mai devreme.
Alte motive pentru care nu propunem această variantă de preparare acm găsiți în Boiler cu pompă de căldură păreri & preț.
Boiler•serpentină legat la PdC
Această variantă este cea mai cunoscută datorită centralelor pe combustibil solid sau gaz care preparau apa caldă menajeră cu ajutorul unui boiler cu serpentină.

Această variantă de preparare acm nu o propunem din mai multe motive:
- Cel mai mare dezavantaj: oprește răcirea/încălzirea, iar la repornire pompa de căldură trebuie să recupereze energia pierdută pe timpul preparării de acm, pierdem regimul staționar, intrăm iar și iar în cel tranzitoriu de transfer termic și confort.
- Opriri/porniri foarte dese (pornește de fiecare dată când e nevoie de acm), eficiență și durată de viață mai mică pentru PdC.
- Pompele de căldură comută între răcire/încălzire și prepararea apei calde. Când apa din boiler trebuie încălzită, pompa întrerupe temporar răcirea/încălzirea. După ce apa ajunge la temperatura dorită, revine la modul de răcire/încălzire. Acest lucru durează, de obicei, între 60-90 de minute (sau chiar mai mult).
- Costul energiei consumate de pompa de circulație pentru a transporta agentul termic de la pompa de căldură la boilerul cu serpentină.
Alte motive pentru care nu propunem această variantă găsiți în articolul Boiler cu pompă de căldură păreri & preț.
Boiler cu 2 serpentine


Mai multe informații despre funcționarea acestor boilere separate cu una sau două serpentine în: Boiler cu pompă de căldură păreri & preț.