Știm ce face un distribuitor apa rece? Ce rost are pe lume vreun distribuitor apa 4 cai (fie 2 3 5 🐎) apă rece, caldă, din alamă, PPR? Ne trimite instalatorul să luăm distribuitor din Dedeman? Nu mai bine facem distribuție de apă rece și caldă 💍 inelară 😮? Folosim teuri. Și? Putem face recirculare apă caldă prin apa rece existentă? Ajută echilibrarea hidra’? În articol vorbim de confort muuult mai bun cu bani muuult mai puțini.
Avantaje PPR vs PEX ° De ce propunem PPR? De ce nu ne facem griji pentru garanție? | |||||
PPR e foarte rezistent la presiunile mari date de loviturile de berbec, 15..20+ bari la închiderea bateriilor. PPR rezistă la presiuni de 2(2,5)× mai mari, au PN20 (25/Aquatherm) versus PN10 PEX sau multistrat. PPR izolează termic de 6× mai bine 0,019 m²K/W-20*2,8mm vs 0,003 m²K/W-16*2mm PEX sau multistrat. PPR izolează fonic, nu se aude curgerea apei prin țevi. PPR se îmbină prin sudură la cald, îmbinare perfectă versus PEX cu manșon alunecător sau sertizare. PPR nu obturează secțiunea de curgere, fitingurile au diametrul interior egal cu cel exterior al țevilor. PPR se comportă excelent la montajul îngropat, nu e afectat de beton sau substanțe chimice. PPR ° n-a trebuit să facem nicio intervenție, nicio reparație în 20 de ani, din 2003. PPR un-dezavantaj = se montează mai dificil versus PEX, fie cu manșon alunecător, fie cu sertizare. |
Recirculare apă caldă menajeră = pompa trage apa răcită de sub ultima chiuvetă; o împinge în centrală/rezervor; aceeași apă proaspăt-încălzită re-ajunge sub bateria aceleiași ultime chiuvete. Evident că și sub toate celelalte obiecte. Confort net superior.
La o casă cu etaj, pompa e ajutată de fenomenul de termosifon.
Știm că instalatorul spune că nu se poate, însă se poate face recirculare și cu o centrală de apartament (fără acumulare, fără boiler).
Facturi mai mari cu recirculare? Te rog, vezi comentariu’ ăsta.

Distribuitor apă rece caldă, că ce?
Când face instalația cu mâna lui, omul are emoții că ar curge îmbinările din șapă și tencuială. Dacă plătim super-instalator!? Evident, racordurile „fără scule” sunt mult mai scumpe. Dar, zero lei manoperă.

\\(°◡°) Cei mai mulți avem două mâini stângi ¯\_¯\_(ツ). Cealaltă stângă, pardon.
dezavantajul PPR-ului
=
cel mai greu montaj





Deși în apa rece sunt cele mai mari PRESIUNI, ±4 bari, orice doamnă poate cupla niște furtun-e prin grădină, fără nicio sculă, fără nicio facultate de instalații, fără niciun celebru instalator.




Distribuitor apă sau distribuție 💍 inelară?

Distribuție inelară apă rece și apă caldă menajeră = superb 🥇! Știm că rețelele stradale de apă au și hidranți? Legate în inel = defecțiune pe semicercul din dreapta ⇒ hidranții au apă prin semicercul din stânga.


ADAPTOR-POTCOAVĂ ÎN DISTRIBUȚIE INELARĂ
Inel apă rece & caldă = diametre PPR 20, sau PEX 16. Gata.
Folosim pentru toooată instalația doar țeavă (implicit fitinguri) PPR de 20 mm (PEX 16, cupru 15). Gata 🙋♀️. Debit avem destul, că vine din două părți. Putem face liniștiți 2 dușuri deodată 🚿+🚿. Calcul diametre țevi apă.
Inel apă rece = apă proaspătă 🚰 că trag 🚽
Inel în casă. Tragem apa la 🚽🧻. Apa vine și pe dreapta, și pe stânga. Așa, va fi împrospătată și fără bacterii peste tot: și la chiuvete, lavoare 🚰, și la 🚿-uri, bideuri.

Inel apă caldă menajeră = NU mai ⏳ așteptăm 🚿, NU mai aruncăm 🚯🩸💧
Apa caldă, la fel. Indiferent c-o folosesc la subsol, sau la cucurigu-n mansardă = merge pe la toate obiectele. Apă, why don’t you come over? Ooops! I am using fu👑 distribuitor. Chiar dacă nu există recirculare acm, numai primul din familie așteaptă după apa caldă. Pe ceilalți 👨👩👧👦 apa caldă îi așteaptă deja în conducte. NU mai aruncăm cu apă răcită.

Aceeași schemă: și pentru apă rece, și pt. apă caldă menajeră.
Când am timp pun o schemă pe apă 🙊.
Recirculare apă caldă menajeră 💫 = 👑👨👩👧👦
Dacă distribuția este în 💍, fără recirculare, doar primul membru din familie așteaptă, se sacrifică. Nicio așteptare, nicio sacrificare = recirculare. Niciun stres să folosim bideul 🤗.










Pompe de recirculare apă caldă menajeră (acm)
Dimensionare, alegere Pr.acm ↓ |
Țeava pentru recirculare poate fi de cel mai mic diametru: PPR20, PEX16, cupru15. |
A. case cu Sutil = ±80m²/nivel, indiferent de numărul de etaje ① acm acumulată (boiler sau rezervor; ∃ CTgaz cu rezervor) ② CTgaz fără acumulare cu Pmin<3kW |
Grundfos Comfort 15-14 B PM ½”, 4..7W Wilo-Star-Z NOVA ½”, 3..5W Ferro C.W.U. tip CP 15-1.5 ½”, 28W (°°)/ |
B. case cu Sutil > ±80m²/nivel, indiferent de numărul de etaje ① acm acumulată ③ CTgaz fără acumulare cu Pmin>3kW Trebuie Pr.acm mai mari pentru că: ∃ lungimi mari pe orizontală; sau CTgaz cu P>3kW au fluxostatul acm sensibil la debite mai mari. |
Grundfos Alpha2 L 25-40 1½”, 5..20 W Wilo Yonos PICO1.0 25/1-4 1½”, 4..20W Ferro GPA II 25-40 ½”, 5..22W (°°)/ |

IPAT fără GPA și recirculare acm
Clapeta de sens o punem între robineți pentru eventuală înlocuire.

nu supapă cu arc
Pr.acm au filet de ½”
Recirculare apă caldă menajeră = pompa de recirculare acm (Pr.acm) trage apa răcită de sub ultima chiuvetă; o împinge în CTgaz/rezervor/boiler; aceeași apă tocmai-încălzită re-ajunge sub bateria aceleiași ultime chiuvete. La o casă cu etaj, pompa e ajutată de fenomenul de termosifon.
Mai jos vorbim de case de locuit, nu hoteluri, clădiri de birouri, platforme industriale.
Cum montez clapeta?
Oricum. Vertical, orizontal, oblic, cu capu-n sus, cu capu-n jos. Clapeta e împinsă de apă, nu funcționează gravitațional, cum spun miturile de pe internet.ro.
Modele
Există pompe speciale pentru recirculare acm, însă se pot folosi orice pompe de circulație din sistemele de încălzire. Cele speciale au puteri foarte mici 3..25W.
Energie, eficiență
Există Pr.acm learning care au propriul soft de comandă, învață cum folosește familia acm, își adaptează puterea (consumul); când nu ∃ cerere de acm, pompa folosește cea mai puțină energie. Însă, sunt extrem de scumpe, iar oricât de lent ar recircula acm, vor fi pierderi de energie prin țevile din casă.
O pompă de putere mică va funcționa mai mult timp (recirculă lent acm), iar o pompă de putere mai mare va funcționa mai puțin timp; deci, în final aceeași energie = putere×timp (Wh).
Comandă
Indiferent de puterea absorbită a pompei 3..50W, sugerăm folosirea unei prize smart wifi cu programare orară + comenzi de pornire/oprire din telefon.
Evident, pot fi folosite și alte comenzi temporizate: senzor de mișcare, de temperatură, întrerupător lumină, senzori de debit (pornesc scurt bateria) șamd.
Cum programez?
Ceasul sună la 7 ⇒ pornesc pompa r.acm 4 minute, de la 6,56 la 7,00. Timpul depinde de fiecare casă, trasee, putere pompă.
Cum funcționează recircularea cu CTgaz?
Simplu, exact la fel ca și cu boiler/rezervor. Țevile conțin un volum de acm, acest volum de acm e recirculat prin sistem CT→țevi acm→sub ultima chiuvetă/duș→țevi r.acm→CT iar.
CTgaz sau boiler/rezervor nu are racord special pentru r.acm?
Da, multe modele de boilere sub 150 litri nu au ștuț separat pentru r.acm, la fel nu au nici CTgaz. Unde mă racordez? În intrare apă rece, se folosește un simplu teu.
Merge recircularea în timp ce folosesc acm?
Nu, pompa r.acm nu are forță să învingă presiunea apei reci din rețeaua stradală sau hidrofor, indiferent că vorbim de boiler/rezervor/CTgaz.
Cum și unde montez pompa?
Pr.acm împinge înspre → boiler/rezervor/CT, poate fi în orice punct al instalației de acm + r.acm = un inel închis: lângă boiler, într-o baie, în orice punct.
Obligatoriu: clapetă de sens, să fie înspre → boiler (sau țeava de apă rece, când nu ∃ ștuț special pentru r.acm), în toate cazurile: boiler/rezervor/CTgaz.
Atenție! Clapetă cu limbă, nu supapă de sens! Supapele de sens cu arc se blochează (gomaj) după un timp de nefolosire.
Clapeta de sens, indiferent de tipul pompei, poate fi:
½” pentru țeavă r.acm PPR20, PEX16;
¾” → PPR25, PEX20 mm.
Obligatoriu: robinet în aval de pompă (dinspre țeava de r.acm) + olandeze de o parte și de alta a Pr.acm. În cazul demontării, se închid: acest robinet + de apă rece (pe casă) + de apă rece intrare în boiler/rezervor/CT. Mai comod = 2 robineți, în avalul + amontele Pr.acm.
Scheme hidraulice r.acm + vană cu 3 căi de amestec termostatată (control temperatură și anti opărire).
Centrală de apartament combi și recirculare acm
Folosesc o biată priză cu programare orară.
Pun alarma să mă trezesc la 7 dimineața? Ok, priza pornește pompa de la ora 6,55 la 7,00. Când merge pompa asta, e ca și cum a folosit careva apa caldă înaintea mea, timp de 5 minute. Greu de înțeles?
De pildă, folosesc o priză smart legată la Google Routine. Google vede când setez alarma. Gugăl pornește automat ce vreau: lumini, muzică etc. chiar și priza cu pompa de recirculare acm dacă am chef. Mai simplu de atât?



ACUMULARE SAU CT APARTAMENT OBIȘNUITĂ

Comenzi pentru pompa de recirculare acm
Priză wifi smart, sau orice priză cu orar. Pot fi și termostate de conductă, senzori de temperatură, senzori de mișcare. Omul poate comanda pompa de recirculare și în alte moduri pe care și le imaginează. Atenție la timpul de funcționare a pompei pentru centralele fără acumulare!

SUNĂ ALARMA LA ORA 7:00? POMPA MERGE DE LA 6:59, LA 7,01. GATA.
Controler cu senzor de temperatură cu histerezis mic

Hmm! Nici 💍, nici 💫. Sunt în 🕳? Recirculare prin apa rece 👌.
Nu prea bem apă din băi. Chiuveta de bucătărie o putem lega separat, înainte de teul pentru alimentarea centralei (boilerului).

⚠ Apa caldă este apă potabilă 💃🕺. Doar nu avem în aceeași baterie: ba apă rece de băut, ba otravă din apa caldă.

BOILER SAU CENTRALĂ DE APARTAMENT COMBI, OBIȘNUITĂ

💍 + 💫 cu clapetă de sens. Cum merge apa pe 2 părți?
Imaginația cititorului → în comentarii. Nu cred că e așa de greu 🤔💭.
Zădărnicirea combaterii poluării
Volum de apă răcită aruncată
Vreo 20 de metri de țeavă.
3,26 litri PPR, sau PEX 20×2,8 mm
2,11 litri PEX 16×2,2 mm
5,09 litri PEX 25×3,5 mm
6,28 litri cupru 22×1 mm 😵
Vreo 20 de aruncări pe zi.
3,26 x 20 = 60 l x 30 zile = 1,8 m³
2,11 x 20 = 40 l x 30 zile = 1,2 m³
5,09 x 20 = 100 l x 30 zile = 3,0 m³
6,28 x 20 = 126 l x 30 zile = 3,8 m³ 😡
1 m³ apă + canal = 3,93 + 2,07 = 6 lei.
Energie risipită pe apă răcită
1 m³ de la 10° la 43°C→ 40 kWh (kiloWațiOră)
40 kWh x 0,1624 lei/kWh = 7 lei/lună 🔥 → 15% din factura de gaz vara.
40 kWh x 0,6526 lei/kWh = 26 lei/lună 🔌 curentul.
1 m³ risipit = +13 lei 💧 + 🔥
1 m³ risipit = +32 lei 💧 + 🔌
2 m³ → +26 lei 💧 + 🔥
2 m³ = +64 lei 💧 + 🔌
Cu 🔥, nu e așa negru dracu’. Dar, cu recirculare avem confort 5*, economisim, salvăm 🌍👶👼🤱.
Așteptare enervantă. Debite Niagara?

1.800 litri/lună ÷ 6 l/min (lavoar) = 5 ore pe lună stăm să aruncăm apa răcită. 5 litri de apă prin țevi, baterie lavoar juma de debit 3 l/min → 5 l ÷ 3 l/min = 1,7 minute 😡. Bine, 3 litri în țevi ÷ 6 l/min = 30 secunde. Tot enervant este ¯\_(ツ)_/¯. De fapt, dăm drumul la maxim (chiar la două baterii): să vină odată apa aia caldă CALDĂ-ĂĂĂ!

Consum pompă 💫 acm 5 bani/lună
3..5 W x 2 minute x 20 ori/zi x 30 zile = 0,06 kWh x 0,6526 lei/kWh = 0,04..0,07 lei/lună. Ok, fie triplu ╰(‵□′)╯ hrrr! Hai, continuu: 5 W x 24 h x 30 zile = 3,6 kW x 0,6526 lei/kWh = 2,3 lei/lună.

Distribuitor apă & rosturi, chipurile
Rost #Ø Montat aparent, niciunul.
Dacă facem instalația aparentă, rostul distribuitorului e mulțimea vidă, zero barat Ø, 0️⃣. Se pierde și minimul rost pe care mai-mai că l-ar avea rostul #1 ↓.
Rost #1 Nu putem îngropa teuri?
Toți imobiliarii folosesc distribuitor apă 4 căi. Mai toate instalațiile curg în apartamentele noi, oricum. Ce durată de viață are clădirea – cărămizi, betoane, acoperiș? Se dărâmă clădirea, dar, super-cool, rămânem cu nemuritorul distribuitor și țevile Van-Damme-fără-teuri. Aș citi și: Durata de viață a țevilor & fitingurilor. Fan cupru?






Aquatherm = printre PPR 🥇. Izolare termică și fonică 👌.




Cu distribuitor, țevile multistrat PExAl, Hencăl, PE-Xa Rehau, PEX-a Uponor, montate îngropat, n-au teuri în șapă, în tencuială. Cică, vor curge 💧🩸💦. Adaptorii, conectorii [ăia unde legăm bateriile] vor fi îngropați, oricum. Fitingurile de PPR, cupru pot fi îngropate, fără probleme. Culmea tehnicii: punem distribuitor și cupru angropat. Fitinguri cu montaj îngropat: Uponor, Rehau, Kan.



⚠⚠⚠ Obligatoriu! Proba de presiune trebuie făcută: că distribuitor, că teuri. Abia apoi, punem șapa, tencuiala, rigipsul.

Rost #2 Nu putem folosi robineții colțar?
Închidere/separare consumator din robinetul de pe distribuitor. Adică, se duce rezervorul 🚽🚾-lui. Până vine instalatoru’, putem să-l închidem și să folosim, până-una-alta, apa celorlalte obiecte sanitare.

Folosește vreun instalator robinetul ăsta pentru a echilibra? Hmm!
Bine. Cu INELUL aproape că nu mai trebuie nicio echilibrare 🤗.
De ce am mai folosi redundat un alt robinet și pe distribuitor?
În 🇷🇴 → robinet după robinet, filtru după filtru și țevi cu diametre PEX de 25 mm. Parcă alimentăm ceva hidranți.
Rost #3 Face careva echilibrare hidraulică?
Echilibrare hidraulică? Adică, în distribuitor 3 bari. De aici pleacă apa cu 3 bari spre toți consumatorii. Obiect mai apropiat, traseu scurt → obturăm curgerea apei cu robineții de pe distribuitor. Așa, ar fi cam aceeași presiune când merg două baterii simultan. Sunt convins că instalatorul a echilibrat. Îhî!
Superb! Omu' în baie. Pornește simultan: WC-u', bideu'-😮, chiuveta, dușu'. Scenariu foooarte des întâlnit 🙊. Și așa, din robineții colțar nu pot echilibra? INELAR = echilibrare ușoară. Ura🤸♀️🤸♂️!
Rost #4 Pierdem mai multă presiune cu teuri?
De parcă ar aminti instalatorul, deh! Pierderi de presiune există în teuri, dar și-n distribuitor. Fie mai mult în teuri. Dar, cu distribuitor, avem trasee mai lungi de țeavă 🥱.
Rost #5 Contează în casa omului?

Blocul are un administrator rău, sever. În subsol, din distribuitor pleacă apa rece și caldă la fiecare apartament în parte, prin apometre. Un locatar nu plătește apa. Severul îi taie apa 😡.
Distribuitor = lezare confort
Kilometri de țevi, dar fu👑ing confort. Apă stătută în țevile obiectelor folosite raaar. Hotel de 5 stele = recirculare de apă caldă, 🚿 instantaneu.

Familia are nevoie de confort acum, NU peste 30 de ani lumină. Știm noi standardele de confort din viitor? Copiii își vor face exact confortul pe care-l vor dori.
Lezare #1 Așteptare lungă, non-recirculare, non-inelar
Distribuitoare + diametre mari coloane + lungimi mari de legare obiecte = așteptare mai lungă. Cum fac recirculare? Cum fac distribuție inelară?
Lezare #2 Apă răcită și energie aruncate
Volum mare instalație = mai multă apă răcită și aruncată în canal. Evident că înainte s-o aruncăm am consumat gaz, sau mai nasol curent, lemn.
Lezare #3 Preț, montaj, spațiu, aspect
Bani pe distribuitor + cutie + montat + spart + reparat perete. Ocupă spațiu, se vede.
Lezare #4 Planetă 🌍🌎🌏
Nu moare nimeni că îngropăm 3 teuri, care, oricum, sunt destinate montajului îngropat ⇒ consum mult mai mic de țeavă, consum zero de alamă, inox, PPR – din ce-a fi distribuitorul, consum zero de tablă/plastic – pentru cutie. Economii imense de apă și energie.
Confort maxim 🚰&🚿 cu bani puțini
💍🚰🚽 + 💍cu💫🚿🛁 + PPR = 🥇👑 happy 👨👩👧👦👨👩👦👦👨👩👧👧
Pe lângă inel apă rece, inel cu recirculare acm, există loc și pentru alte îmbunătățiri.
Arhitect
Ar trebui să gândească băile una peste alta, una lângă alta.
μCT gaz & chiuveta din bucătărie
Fără distribuție inelară apă rece, caldă. Folosim scurt și des chiuveta din bucătărie. Centrala pe gaz o montăm deasupra, țeava direct în baterie. Nu 4 metri de țeavă: coboară, urcă, ocolește.
CT lemn, pompă de căldură & mini-boilere locale
Fără 💍sau💫🩸🛀🚿. ⚠ Boiler de 80..150 litri, NU submarin de 300+ l! Poate fi montat deasupra, dedesubtul chiuvetei din bucătărie, în ceva mobilă. Ori, în baie. Apă caldă rapid, energie risipită în casă, nu în camera tehnică.
↓ Best call ↓ 🙆♀️🆗 mini-boilere locale când non-recirculare
Fără recirculare acm, aș pune câte un mini-boiler: 10 litri în bucătărie, 30 litri la duș, 80 l la vană. Apă cadă instantaneu. Zero apă răcită și aruncată. Scoatem din priză pe cel din baia uitată de lume, chiar prize programabile pe fiecare boiler. Pompa de căldură poate avea COP 1 la 2, 1 la 3. Că, un boiler mare, unic = pierderi mari de energie prin perete într-o cameră tehnică rece + apă răcită pe țevi aruncată.
Interesant: există boilere learning. Anticipează când folosim apa. Nu mențin peste noapte, pornesc doar înainte să ne spălăm pe față. Click pe poză = mărire.

Nu e nicio reclamă. Cumpărăm altă marcă. LEARNING să fie.
Diametre de hidranți 🐘?
Instalatorul pune țevi PEX de 25, sau PPR de 32 mm. De ce? Presiune în rețeaua de apă rece = presiune în acm. Compania de apă dă apă cu max. 6 bari. Peste 6 bari = Protecția consumatorului!
Pont. În 🇷🇴 le avem cu tehnica, îhî: punem hidrofoare sau pompe de puț cât China, apoi montăm reductor de presiune, că pușcă 💣 bateriile. În același mod, la încălzirea în pardoseală → pași de 10 cm peste tot, după care, nu știm ce super-termostate să punem s-avem-acolo un confort, 💣 temperaturile.
Temperatura reglată ±43°C
Copiii nu se opăresc. Țeava, centrala, boilerul trăiesc mult. Energie aruncată mică. η↗.
⚠ Mai ales pentru proprietarii de pensiuni, unde facem cu nervii până potrivim apa caldă! Vană termostatată pentru boiler Esbe = temperatura acm vrută în toată casa + anti-opărire.

PPR = 🥇
PPR = polipropilenă reticulată = izolații: și termică, și fonică. PPR-ul nu cere nicio izolație termică.
Conductivitatea termică a țevilor, λ. Mică = bine. Perete gros = și mai bine.
0,15 W/mK PPR. 0,24 W/mK cea jenant de ieftină.
0,45 W/mK Henco/multistrat/PEX
401 W/mK Cupru. De ce insistă românii pe cupru îngropat? Interesant: pierderi căldură țevi cupru.
Rezistența termică a țevilor
0,019 m²K/W PPR de 20×2,8 mm
0,004 m²K/W Henco/multistrat/PEX de 16×2,2 mm
0,000 W/m²K cupru de 15×1,0 mm
Pierderile de căldură (aprox.) prin 100 m de țevi, Δt = 1°C
237 W PPR 20, Sint.țevi 4,5 m²
910 W PEX 16, Sint.țevi 3,6 m² → de 3,8x mai mult.
1125 W PEX 20, Sint.țevi 4,5 m² → 4,7x 🙉
1400 W PEX 25, Sint.țevi 5,7 m² → 5,9x 🙊
Pentru cupru nu mai calculăm. Of! De ce pun instalatorii țevi PEX de 25, chiar 32 mm!?

Echilibrare hidraulică apă caldă și rece
Și dacă ar exista un boiler de o tonă, tot ar trebui să facem echilibrarea hidraulică a apei calde, și reci chiar; să profităm de robineții ăia colțar, sau de pe distribuitor. Deși omul are distribuitor de apă rece, caldă (nu teuri) trebuie să facă echilibrarea hidra. La fel, dacă există recirculare acm.
Recomandat ar fi ca centrala cu sau fără acumulare (sau prin boiler) să facă direct temperatura dorită la duș, nu opărită, apoi amestec din baterie. Așa că, fără încălzirea apei calde și cu bateriile pe maxim-caldă, încercăm reglajele de mai jos.
1 baie + bucătărie
Pornim maxim dușul și chiuveta de bucătărie. Din robinetul colțar, obturăm chiuveta. Să aibă debit ușor sub cel al dușului.
2 (3) băi + 1 bucătărie
Pornim maxim dușurile și chiuveta de bucătărie. Din robinetul colțar, obturăm chiuveta. Dacă există robinete de separare, cu ele egalizăm debitele dușurilor.
Se obturează și robineții de sub lavoare, bideuri. Amintesc: am vorbit de apa caldă dată pe maxim, deloc amestec.
Dacă temperatura apei calde de duș se face din potrivire pe baterii, e ceva mai dificil cu echilibrarea. Oricum: potrivire temperatură °C + debit maxim + obturare.
La fel facem echilibrarea și pentru apa rece, mai umblăm și la robineții WC-urilor.
Dacă vor exista baterii cu limitare de debit, echilibrarea se face mai ușor.
💍🚰🚽 + 💍cu💫🚿🛁 + PPR = 🥇👑 happy 👨👩👧👦👨👩👦👦👨👩👧👧
🛑👑🦠🔬
Să ne spălăm cu jet moderat. Economisim 🔥🔌🚰♨.
PS
Cu ce ne batem noi capu’? Ne plângem de 50 de secunde întârziere a temperaturii perfecte a apei calde. Alții se milogesc de Termoficări, sau de dom’ părinte să sfințească vreo țeavă. Suntem în 2020. Serios?