Întrebare: Cât consumă pompa de căldură la prima pornire a încălzirii dintr-o casă nou-nouță? Răspuns: Consumul este „cât Casa Poporului”.
Pentru că majoritatea beneficiarilor noștri s-au „speriat” de consumul imens și lentoarea primei încălziri a casei cu pompă de căldură aer-apă, facem un articol dedicat numai acestui lucru. Mai jos, am etalat 12 motive.
Sugestia noastră
Protocolul de uscare șapă trebuie făcut înainte de montajul finisajului peste șapă. Dacă nu urmează să fie montate imediat gresia, parchetul etc., am sugera să faceți protocolul de uscare a șapei în perioadă mai caldă, când afară sunt peste 5..10°C, nu când e ger de -15..-5°C. Pe ger, pompa de căldură poate fi setată cu 20°C temperatura agentului termic pe tur (cel mai economic).
Fabricanții de șape prevăd în fișe tehnice: „Șapa e circulabilă de către persoane după 3 zile și poate fi încărcată la capacitatea totală după 21 de zile de deshidratare naturală.” Un exemplu de fișă tehnică șapă Baumit.
1. Tone de clădire
Trebuie încălzită toată structura (masa) casei cca 10..30°C (de la 3..5°C iarna): șapă, plăci beton armat, centuri, stâlpi, scări, pereți exteriori, interiori – cărămizi, mortar de zidărie, tencuială – lemn. Este vorba de ±100..300 de tone (1 tonă/m² construit, casă uscată).
2. Tone de apă
La prepararea betonului (plăci, stâlpi, centuri, scări, șapă, tencuială etc.) au intrat zeci de metri cubi de apă. De asemenea, apă există în cărămizile noi (fabricanții nu le usucă total) și mortarul de zidărie. Apă care trebuie încălzită, apoi se evaporă.
3. Geamuri rabatate
Din cauza umidității, utilizatorul rabatează 1..2 geamuri, astfel aerul rece infiltrat are un volum de câteva ori mai mare decât cel necesar la folosirea normală a locuinței.
4. Horn
Multă lume are șemineu, fără a exista încă ușa de închidere. Tirajul hornului evacuează un volum extrem de mare de aer interior încălzit.
Atenție! Chiar dacă există ușă la focar, priza de aer proaspăt (oxigen) ar trebui obturată total.
5. Pierderi anvelopă
Pompa de căldură trebuie să învingă și pierderile spre sol, pereți, vitrate, acoperiș. Cu alte cuvinte, casa nu este într-un „glob de cristal” deja cald, ci este afară.
6. Cărămidă umedă
Cărămida de la fabricant încă neuscată și mortar de zidărie neuscat, evident că au o conductivitate termică mai mare. Deci, rezistența termică a zidului e mai mică decât după deshidratare.
7. Parametrii PdC
PdC va intra în parametrii optimi după cca 10 zile de funcționare continuă (200..250 de ore).
8. Căldură latentă
Evaporarea apei este o reacție endotermă, absoarbe („fură”) căldură. Nu e vorba de o energie relevantă, dar pentru pompele de căldură contează. Oricum, e un fenomen care există.
NOTE IMPORTANTE
9. Rezistență electrică
De obicei, pentru PdC va fi nevoie de folosirea rezistenței electrice de backup, mai ales când pornirea se face iarna, decembrie – februarie! De asemenea, cu PdC până la 30..35°C pe tur, încălzirea poate dura 7..14 zile sau chiar peste (vezi mai jos).
10. Izolație neterminată
Am observat că nu puțini din utilizatori nu au terminat 100% partea de izolare termică a clădirii.
11. PdC 6kW vs 8kW!
La -7°C, diferența de putere termică dintre PdC 6kW și cea de 8kW este de doar 1,1kW, PdC între 6kW și PdC 10kW de numai 2,1kW. Cu alte cuvinte, o PdC de putere mai mare va reduce timpul de încălzire cu 15..30%.
12. CTgaz!
O centrală pe gaz de 24kW are 24kW indiferent de temperatura de afară, iar diferența de putere nu e relevantă pentru temperaturi de tur între 20 și 35°C. În schimb, puterea pompei de căldură scade relevant odată cu 1) scăderea temperaturii exterioare și 2) cu creșterea temperaturii apei pe tur. Aș că: puterea termică a unei PdC de 6kW este de 4..6 ori mai mică decât a unei CTgaz de 24kW. Deci, comparația PdC cu o CTgaz la pornirea încălzirii este irelevantă. Logic: dacă o CTgaz ar ridica temperatura casei în 4..5 zile, o PdC va reuși doar în 16..20 zile, chiar peste (depinde de „gerul” de afară).
✓ Potențial client
Mesaj către potențiali clienți
Avem o rugăminte mare: dacă nu înțelegeți sau nu sunteți de acord cu textul acestui articol, vă rugăm să nu apelați la noi pentru pompă de căldură aer-apă (dimensionare putere și/sau montare). Ulterior, veți reclama consumul mare și timpul lung al primei încălziri a clădirii, cu impunerea montării unei PdC de putere mai mare – de la 6kW la 8kW, sau de la 8kW la 12kW șamd (depinde de influența specialiștilor din jurul dvs).
Transparență
Deși avem cca 1500 de clienți (foarte) mulțumiți de confortul termic și consumurile pompei de căldură aer-apă proiectate de noi, credem că e corect față de viitorii beneficiari să spunem că avem un singur beneficiar care nu a acceptat explicațiile noastre tehnice. Am fost nevoiți să „retragem” echipamentele, materialele, montajul.