Spre bucuria noastră niciun client (centrală gaz, pompă de căldură aer-apă) nu ne-a sunat acum 2022, după marile scumpiri ale energiei 🔥gaz, ⚡curent:
- Economie căldură casă?
- Economie gaz centrală termică?
- Economie centrală condensare?
- Economie pompă de căldură aer-apă?
- Când consumă centrala mai mult gaz?
- De ce consumă centrala mult gaz?
- Centrală gaz consum mic?
- Metode de economisire a energiei termice?
- Optimizare funcționare centrală termică?
- Dacă închid un calorifer consum mai puțin?
Pentru persoanele care suferă de frig, guvernul va deschide o linie fierbinte unde poți să vorbești cu cineva care stă la căldură.
¯\(°_o)/¯
Economie instalații existente
Site-ul e prea stufos, mulți n-au timp (răbdare) să citească articolele lungi. Încerc un articol mai scurt, hmm, despre cum fac economie și, culmea, am confort termic mai bun. Vorbim de instalații existente, ce poate face omul în exact acest moment, după scumpiri kWh, fără nicio investiție (calorifere sau încălzire în pardoseală).
Economie căldură pe net
Mă doare bila ce sfaturi super-utile găsesc pe internet. N-are sens să mă stresez cu:
- Folosesc termostat de ambianță? Iep, mersi, nici n-am auzit că există.
- Folosesc un termostat inteligent? Că ăla pune polistiren pe casă.
- Dau căldura mai încet? Da, rămâneam la termoficare, se dă pe încet automat.
- Iau cea-mai-cea CT gaz sau PdC aer-apă? Mă dau banii afară, tocmai acum.
- Unde montez caloriferul? Păi, m-apuc acum să mut calorifere?
- Nu acopăr caloriferul? Sigur, o cârpă pusă pe el consumă vreun kW. Dimpotrivă, caloriferul va degaja putere mai mică, consum mai puțin, dar, probabil, e mai frig în cameră.
- Pun folie de aluminiu în spatele caloriferului? Un convector, calorifer de tablă de-2-lei dă căldură prin aer cald peste 95%. Un radiator (din țevi, din fontă, port-prosop) radiază. De-aia pun caloriferul sub geam, perete exterior, să elimin efectul enervant de radiație rece spre elementele de construcție reci.
- Izolez casa? Da, chiar nu știam ce face prin ianuarie.
- Verific instalația? De ce s-o verific, de euro, de pureci?
- Apelez la mijloace proprii de încălzire? Adică, la flotări?
- În fine, multe alte sfaturi utile-eee.
Economie cu termostatele
Ce rost are un termostat? Să nu meargă centrala aia nervoasă maxim, termostatul îi dă stop. Ce rost are adaptarea meteo? Calmează centrala să nu mai meargă turată maxim, ci calmă, liniștită și potrivit cu frigul de afară, continuu 24/7.
Scopul termostatelor
IPAT sau calo’
e
menținere-eee,
nu ridicare repede-repede
de la 20 la 22°C.
¯\(°_o)/¯
Să fie constant 22±0,1..0,2°C,
nu
ba sub 21,5, ba peste 22,5°C.
Nu intru în OpenTherm, modulante și alte avioane. Dar, observ că lumea folosește termostatele total (nu puțin) greșit.
Atenție maximă! Termostatele au 2 temperaturi de bază: de confort și de economic. Mai există de vacanță, party etc.
Temperatura de confort = simplu de înțeles = cât vreau în casă.
Temperatura de economic? Aici e problema greu de înțeles. Ce-i cu ea?
Trebuie să facem diferența dintre
temperatura de economic
și
oprit centrala.
De economic = menținere-eee 🌡️ mai jos.
Temperatura de economic
Să spunem: temperatura de confort = 22°C. Familia merge de acasă, se întoarce la ora 3 după masă. Verific cât scade: opresc centrala când plec, văd pe cât a scăzut temperatura în 🏡 la întoarcere.
- scăzut pe 16°, de economic = 19,0°
- scăzut pe 20°, de economic = 21,0°
- scăzut pe 21°, de economic = 21,5°
Nu sunt valorile ideale la jumate, dar vreau să arăt că temperatura de economic trebuie să însemne menținere-eee, nu oprire. Că, degeaba pun termostatul pe 16°, iar în casă la întoarcere văd pe termostat 20,8°C = e ca și cum aș fi scos centrala din priză.
Pentru încălzire în pardoseală în șapă, mai degrabă optim e temperatură de confort 24/7, indiferent că e ger, toamnă, primăvară.
Temperatura de week-end
Ok, pleacă familia mai mult decât orele de școală, serviciu, pleacă un week-end la schi. Știu cam cât pierd pe zi, înmulțesc cu 2 zile, pun temperatura de week-end la jumatea diferenței = menținere. Sunt mai atent dacă e IPAT, s-ar putea să pierd numai 1,2°C.
Temperatura de vacanță
La fel, de vacanță = menținere. Nu las casa pe 10°C, iar la întoarcere sunt de fapt 13,7°, consum o săptămână pe maxim, rabd frig și plătesc dublu. Nu știu să spun o temperatură de vacanță. Fiecare cam știe cât pierde casa în 7 zile; de vacanță = cca jumate din diferență. Sunt mai atent dacă e IPAT, probabil, casa se răcește de la 22° la 19,3° în acest răstimp lung.
Calorifer închis
Același lucru cu temperatura de economic. Dacă închid un calorifer fac economie, da. Problema e = cât consum când regenerez căldura în acea încăpere. Un cap termostatic îl setez la fel: temperaturi de confort și de economic apropiate, nu 24° și 12° în aceeași zi. Pot închide și o buclă de IPAT pentru o perioadă lungă (lună), nu pentru juma de zi.
Economie cu °C în țevi
Temperatura apei din calorifere sau încălzire în pardoseală (IPAT) nu trebuie să fie fierbinte-eee, nu 60..75°C/calorifere, nu 40..50°C/IPAT
Temperatură joasă = COP mare pompă de căldură = eficiență (condensare mare) CT gaz.

Cât familia e acasă, scopul nu e să ridic repede-repede temperatura de la 20 la 22°C, ci să o mențin exact 22°.
Asta e greșeala maximă pe care o face toată lumea, mai ales cei cu IPAT, vor repede-repede acea ridicare. De ce? Habar n-am.
Da, cu temperatura cea mai mică în instalație, reîncălzirea e exagerat de lentă, dar e singurul ok pentru menținere. Știu că trebuie să setez pe confort cu 1/2..1 oră mai devreme să ajung acasă. Asta face un termostat learning: învață și știe cu cât timp înainte să refacă căldura de confort, știe când deja (familia încă acasă, pe picior de plecare) poate trece la economic. Vede temperatura exterioară pe net, deci nu se încurcă dacă e ger sau primăvară. Folosit cu cap, un termostat learning on/off poate aduce economii serioase. Mai complicat, termostatul learning poate fi modulant (nu on/off), OpenTherm.
Știu că pare anapoda, însă, într-un week-end când sunteți acasă, vreți oricum 22°C constant = menținere, încercați 60..50..40..35° pentru calorifere. Pentru IPAT și mai jos, spre 30..25..24°, da, chiar iarna. Nasol pentru cei cu grupuri de amestec, nu se poate controla temperatura modulant și cât-vreau. Cred, multora vi se pare aiurea această sugestie: jos cu grupul de pompare amestec.
- Câteva articole
- Setări CT
- Urzeala temperaturilor
- Reglaje hidra, adaptare înainte de automatizare
- Temperatură joasă (calorifere, IPAT)
- Cele mai bune centrale termice pe gaz
- Pompe de căldură – tehnice, PdC – preț explicat

Da, știu, bani aruncați. Pentru eficiență = date jos. Folosim: niplu redus 1×3/4”, olandez alamă 3/4” cu piulița de 1”, racord inox 3/4”, cca 150 lei, nov. 2021.
Da, unii au (și) butelie de amestec. Problema hidraulică = niciun control pe debitele care intră și ies, implicit pe temperaturi. Trebuie să știi ceva hidraulică să poți controla din obturare robineți. Eu însumi am emoții, marele expert.
Adaptare meteo = temperatura din instalație variază tot timpul; nu temperatura din casă, că asta° rămâne constantă. Scopul e = cea mai mică temperatură posibilă cu asigurarea confortului = ciudat, și cel mai bun confort, și facturile cele mai mici.

Menținere-eee = confort și, ciudat, facturi mici.
Echilibrare hidraulică
Mda, știu că toată lumea crede că va cumpăra Evo Home, Smart Home, Novak Đoković Home (orice automatizare cu Home la sfârșit) le rezolvă din iPhone confortul termic și factura. Îhî, ok.
Nici nu vă închipuiți voi cât confort și câtă economie poate aduce echilibrarea hidraulică făcută cu 🖐️mâna✋.
Geamuri deschise larg&scurt
Deschise larg-larg câteva minute, 5..10, de câte ori considerați necesar. De ce timp scurt? Aerul rece răcește corpurile solide prin convecție (aer-solid), masa lui este mică versus cea a pereților, mobilei, rezultă că are nevoie de timp ca să le răcească. Geam deschis scurt = podeaua, pereții, mobila nu apucă să fie răcite de aerul rece pătruns.
Draperii în spatele caloriferelor
Pare aiurea, știu. Dar, atenție, caloriferele fac aer cald, de la el se încălzește interiorul prin convecție. Dacă aerul pleacă pe geam, sau devine instantaneu rece, nu mai apucă să încălzească corpurile solide din interior. Aerul interior poate fi cald, ok, însă corpurile reci din casă ne dau disconfort termic (radie rece). Nu e cazul încălzirii în pardoseală, da.
Economie cu acm 🚿
Există baterii economice, sau limitatoare de debit.

Robinet colțar chiuvetă-ăăă bucătărie
N-am nevoie de 16 l/min să spăl un măr. Nu trebuie să stropesc un sfert de bucătărie că, vai-de-mine-harnicu’, spăl 2 oale. Să nu uităm de mașinile de spălat oale!

Bateriile de spălător au cele mai mari debite. De multe ori bucătăria e cea mai apropiată de camera termică.
Cum reglez? Deschid bateria la maxim pe acm, încep să închid, ating debitul dorit = mă opresc.
Concluzie covid-19
În perioada asta, oricum, stăm mai mult acasă. Așa că, fără teamă că faceți peșteră în casă, puteți încerca menținere-eee = constant 22°:
- de economic setată foarte aproape de cea de confort (top termostate smart);
- de economic = de confort când e vorba de IPAT în șapă;
- temperatura din calorifere sau IPAT cea mai joasă (setare CT);
- echilibrare hidraulică pe larg, echilibrare hidra IPAT
Pentru cei neconvinși, puteți încerca menținere (funcționare continuă CT) doar o zi, două, cu citirea contorului. Cu siguranță, consumul va fi mai mic versus oprire-pornire-oprire-pornire. O centrală modernă de 2 kW putere minimă ar trebui să funcționeze continuu, nu 10 minute on, 10′ off = ca și cum CT ar fi 12h on, 12h off = ca pe vremea lui Ceaușescu, ca pensionarii care scot centralele din priză.
Sunt convins că sună aiurea, dar, fără vreo investiție, cu respectarea celor de mai sus, factura poate fi cu 25..30..peste-chiar-50%, depinde de sistem, clădire. Ca laudă, am reușit face din 2.400 lei/lună în 8..900 lei/lună (CT gaz fără investiții, PdC cu modificări în camera tehnică).
Cu o investiție mică-mică, draperii termoizolante și jaluzele verticale izolate termic (scump) se pot face iarăși economii incredibil de mari. Geamurile din Rămânia pierd peste dublu față de pereți + acoperiș + podea. Mai multe în Izolații termice.
Prin site, cu siguranță veți găsi alte info utile despre confort, economii, viață lungă instalație, poluare minimă. Pentru cei care construiesc 🏡 nouă: instalații în casă – asistență.
🤞 lei kWh/lună